Ajattelijan ajatuksia

Onko "Apollo" uusi Oleg Gordievski?

Vuonna 1985 muuan KGB:n agentti loikkasi Iso-Britanniaan. Suomessa erityisesti kirjastaan Sokea peili (WSOY 1996) tunnettu Oleg Gordievski oli kuitenkin tiettävästi jo vuosien ajan toimittanut tietoja maan tiedustelupalvelu MI6:lle. 1980-luvulla hänen Helsinkiin toimittamansa ns. Gordievskin lista sisälsi suomalaisia itätiedustelun yhteysmiehiä. Meillä asia ei herättänyt näkyvää reaktiota - ehkä osin jopa sitoi Neuvostoliiton vaikutusverkostoa tiiviimmin yhteen jatkuvan itäyhteydenpidon kyllästämän eliitin pelätessä omaa tai ystäviensä paljastumista.

Sergei ja Julia Skripalin myrkytystapaus on saattanut tuoda päivänvaloon nykyajan Oleg Gordievskin. Hänen koodinimensä on "Apollo" ja hän on työskennellyt Venäjän turvallisuuselinten hyväksi muun muassa Italiasssa. Asiasta on kirjoitettu toistaiseksi yllättävän vähän, mutta Expressin julkaisema tarina vaikuttaa ainakin päällisin puolin mahdolliselta, jopa uskottavalta. Tässä yhteydessä on muistettava, että vaikka lehden linja on viime aikoina muuttunut voimakkaan Venäjä-kriittiseksi, se on viime vuosiin saakka esiintynyt brittiläisittäin poikkeuksellisen voimakkaasti Kremlin näkökantoja myötäilevänä viestimenä.

"Apollon" kerrotaan auttaneen brittiviranomaiset Skripalien myrkytysoperaatioon osallistuneiden Venäjän sotilastiedustelu GRU:n agenttien jäljille. Hänen mukaansa sama taho olisi aiemmin pyrkinyt salamurhaamaan ns. Trump-dossierin tekijä Christopher Steelen, entisen brittitiedustelun agentin. Jos kohta yhteydestä ei voi olla varma, on myös merkillepantavaa, että niin Puolassa kuin Virossa on viime viikon aikana paljastunut merkittävät, nimenomaan GRU:uun kytkeytyvät vakoilutapaukset.

Koordinoidun ja keskitetyn tiedusteluorganisaation pyörittämisessä on riskinsä. Loikkarivirta sekä vakoilu- ja vaikutusverkostojen ällistyttävästä laajudesta paljastuneet tiedot varmistivat osaltaan lännen pärjäämisen kylmässä sodassa. Voi kysyä, millainen VENONA on parhaillaankin käynnissä. Donald Trumpin valinnan pelättiin tuhoavan läntisten tiedusteluorganisaatioiden yhteistyön, mutta toisin kävi - siitä huolimatta, että monien venäläislähteiden kerrotaan paljastumisen pelossa vaienneen.

Oleg Gordievskin vuonna 1993 Image-lehdelle antamassa haastattelussa hän toteaa GRU:n palveluksessa olleiden suomalaisten määrän erään 1980-luvun vuosiraportin mukaan olleen 160 henkilöä. KGB:llä vastaava luku oli yli kaksisataa, sisältäen agentteja sekä tietolähteitä muun muassa poliittisella ja tieteellis-teknisellä linjalla sekä vastavakoilussa. Jäämme odottamaan, mitä kerrottavaa "Apollolla" mahdollisesti on Helsingistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat