Ajattelijan ajatuksia

Kaverikapitalismia vai rakenteellista korruptiota?

Eilen uutisoitiin viestintäyrittäjä Anders Blomin mielenkiintoisesta väitöstutkimuksesta, joka käsittelee lobbauksen ja etujärjestöjen valtaa suomalaisiin poliittisiin päättäjiin. Asiasta valaisevan artikkelin julkaisivat muun muassa Helsingin Sanomat, Yle sekä Kauppalehti.

Blomilla on tutkimuksensa aihepiiristä kokemusta myös ns. kokemusasiantuntijana. Ilkka Kanervaa kokoomusnuorten johdossa vuonna 1977-79 seurannut Blom on tullut tunnetuksi erityisesti suomalaisten Venäjä-yhteyksien avaajana. Hänen itäyhteytensä periytyy jo noilta ajoilta, ellei varhaisemmiltakin - hänen tärkeimmän kontaktinsa, Leningradin Komsomolin johtajan Gennadi Tsaktsevin työhuoneen seuraava haltija oli sittemmin presidentiksi noussut Vladimir Putin.

Uutisoinnin perusteella Blomin väitöskirja vaikuttaa tarkkanäköiseltä kuvaukselta suomalaisesta korporatismista ja sen lieveilmiöistä - haluaa niitä kutsua sitten hyvä veli -syndroomaksi, kaverikapitalismiksi tai rakenteelliseksi korrputioksi. Blom on oikeassa havainnossaan, että tämä stagnaatioon taipuvainen järjestelmä - joka erästä kommentaattoria siteeratakseni on mestari uudistamaan itseään juuri pienimmän riittävän määrän - periytyy kylmän sodan ajalta ja liittyy osaltaan kommunismin patoamispyrkimyksiin sosialidemokraattien avulla. Neuvostoliitto sai otteen sekä suuresta osasta liike-elämää että sosialidemokraattisen puolueen johdosta.

Tästä problematiikasta ja vanhentuneesta ajattelusta irrottautumisesta kirjoitin myös itse aiemmin keväällä tekstissäni Neljäs tasavalta.

Blom on malliesimerkki siitä, mitä metodeja kommunismin patoamiseksi käytettiin. Puolueet lähes laidasta laitaan pyrkivät yhteistyöhön Neuvostoliiton tiedusteluorgaanien kanssa. Silläkin uhalla, että tulen toistaneeksi itseäni totean, että paras tapa Blomin kuvaaman kaverikapitalismin ikeestä irtautumiseksi Suomessa on tämän vaikutusverkoston ja siihen liittyvien keskinäisriippuvuuksien avaaminen.

Blomin väitös on kuitenkin äärimmäisen tärkeä keskustelunavaus, joka saa toivottavasti seurakseen enemmän myös tieteellistä tutkimusta. Poliittisiin johtopäätöksiin mennessä on hyvistä aikeista huolimatta syytä välttää sudenkuoppia, kuten uusien "saavutettujen etujen" luomista.

Demokratian ja avoimuuden parhaat turvamekanismit liittyvät aktiiviseen kansalaisuuteen niin yksilön kuin organisaatioidenkin tasolla, vapaaseen ja valppaaseen mediaan sekä hyvin toimivaan vallan (kolmi)jakoon. Näitä voidaan tarvittaessa täydentää esimerkiksi lobbarirekisterin kaltaisilla järjestelmillä, mutta tämä ei saa luoda uutta, lainsäädännöllisesti turvattua lobbarirälssiä, joka ainoastaan luo yhden väliportaan Blomin kuvaamaan "pyöröovimalliin".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Pahoin pelkään että Blom vaietaan kuoliaaksi, mielestäni median tehtävä huolehtia siitä että näin ei tapahdu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Väitöskirja ei ole ainakaan materiaalipulasta kärsinyt, pieni otos aiheen poliittisista uutisista. Piiri pieni pyörii..

Uutinen 7.11.2008: - "Viime vuoden elokuussa Fagernäs löi rahat yhteen kahden muun suursijoittajan Esa Karppisen ja Pertti Laineen kanssa. He perustivat näyttävästi Taaleritehtaan, joka tarjoutui hoitamaan Suomen vauraimman prosentin omaisuutta."
https://www.talouselama.fi/uutiset/suursijoittaja-...

"Päivän Byrokraatti -palkinnon saa entinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk), joka jätti onnekkaasti lukematta tyttärensä Tuulimari Fareedin diplomityön ennen kuin päätti tuulivoiman syöttötariffeista."
https://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123...
http://paivanbyrokraatti.com/2015/09/25/pb-mauri-p...

Kohti vähäpäästöistä Suomea - Uusiutuvan energian velvoitepaketti
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 20.4.2010
https://www.tem.fi/files/26643/UE_lo_velvoitepaket...

"Näin alkoi muodostua sidonnaisuuksien verkosto, jossa valtion rahat ja liikemiesten rahat kiertävät samassa vyyhdessä, kun liikemiehet istuvat ristiin rastiin niin veronmaksajien sijoitusrahastojen hallinnossa kuin niiden sijoituskohteena olevien yritysten johtajina ja omistajina."
https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Liian usein tiedettä manipuloidaan poliittisen asialistan toteuttamiseksi.
Poliitikkojen selvilläolovelvollisuus pohjautuu tuulivoimaa rakentavien yhtiöiden antamaan tietoon. Esimerkiksi STY:n puheenjohtaja kertoi yhden euron tuen tuulivoimalle tuovan jopa yli kymmenen euroa takaisin yhteiskunnalle, ja tähän ne hölmöt uskovat varmaan vieläkin.

Jari Suominen vastaa Iltalehden kysymyksiin: "Te vakuutitte Satakunnan Kansan haastattelussa, että yhden euron tuki tuulivoimalle tuo kymmenen euroa tuloina takaisin yhteiskunnalle. Millaiseen laskelmaan tämä perustuu?"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014040818197987_u...

Vanha totuus on: "mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei todellakaan ole totta."

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Blomin kuvailema ongelma on todellinen, mutta toimintatapojen arvelen kyllä periytyvän jo tsaarin ajalta.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Maan tavasta on vihdoinkin tehty väitöskirja! Eli miten pieni piiri pyörii?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomessa on ollut jo vuosikymmeniä kaverikapitalismia.

Vaikka transparenssi -olettamaa pidetään maamme hyveenä, johtavissa elimissä, ministereinä ja valtion yhtiöissä 'hyvät veljet ja nykyisin myös siskot' pitävät huolta, että kaveria ei jätetä.

Rakenteellinen korruptio on sen sijaan hankala todeta. Jo 'korruptio'sanana herättää pelkoa. Korruptiota pelätään ja juostaan karkuun. Joskus voi sattua kuitenkin lipsahduksia. Vahinkoja, jotka nopeasti peitetään vallan komeilla sarkavaatteilla.

Maan tapa on onnistuttu peittämään demokratialla. Maan tapa sumentaa ja tarjoaa vaurastumisen keinoja. Keinoja kaihtamatta.

Toimituksen poiminnat