Ajattelijan ajatuksia

Leninin puistosta Lennart Meren puisto?

  • By Helene C. Stikkel - http://www.defense.gov/photos/newsphoto.aspx?newsphotoid=1015, Public Domain, https://commons.wikimedia.o
    By Helene C. Stikkel - http://www.defense.gov/photos/newsphoto.aspx?newsphotoid=1015, Public Domain, https://commons.wikimedia.o

Suomi tunnetaan maailmalla kauniista ja puhtaasta luonnostaan, hyvistä ulkoilumahdollisuuksista ja hiljaisuudesta, jossa sielu lepää. Suomalaiset muistetaan usein aivan oman stereotypiamme tavoin - hiljaisina, rehellisinä ja ehkä vähän tyhminä, mutta hyväntahtoisina ihmisinä. Koulutuksemme lukeutuu maailman parhaisiin ja tasa-arvo sekä ihmisoikeuksien kunnioitus on läpitunkeva vaatimus pohjoismaisessa yhteiskunnassa.

Helsinki on maahamme saapuville turisteille usein ensimmäinen, ehkä ainoa kohde. Siksi on tärkeää, millaisen kuvan kaunis kaupunkimme jättää vierailijalle. Tätäkin tärkeämpää on kuitenkin se, että aidosti toimimme edustamiemme arvojen mukaan ja että tietyistä kysymyksistä ei edes symboliikan tasolla voida tehdä kompromisseja. Massamurhaajan nimeä kantava puisto ei kuulu Helsinkiin.

Nykyisen nimensä Alppipuistosta erotettu Leninin puisto sai vuonna 1970, verenhimoisen kommunistidiktaattorin syntymän 100-vuotisjuhlapäivän kunniaksi. Onpa paikalle ajoittain ehdotettu vasemmistolaisen kulttuuri- ja muun väen toimesta jopa nimikkohenkilön patsasta.

Helsingin tulee hyödyntää kaikkia kaupungin historian kerroksia ja olla ylpeä kaikesta, jonka kohdalla sellaiseen on syytä. Uspenskin katedraali ja monet muut arkkitehtoniset hienoudet ja venäläisperäiset yritykset edustavat venäläistä Helsinkiä siinä missä Suomenlinna ja oikeastaan kaupunki itsessään ovat suomalaisuuden ohella Ruotsin vallan eläviä muistomerkkejä. Niin saksalaisilla, tataareilla kuin juutalaisillakin on ollut oma, merkittävä roolinsa elinkeinoelämän kehityksessä, kulttuurin ja politiikan murroksissa.

Näitä usein perusteena käytettyjä asioita ei kuitenkaan tulisi sekoittaa omia sekä naapurikansojaan sortavien hallitsijoiden monumentaaliseen muisteluun. Varsovassa tai Pariisissa ei löydy Hitlerin puistoa, eikä Helsingissä tarvita Leninin puistoa. Alue tulisikin nimetä uudelleen esimerkiksi Ihmisoikeuksien puistoksi.

Kyseeseen voisi tulla myös ansiokkaasti totalitarismia vastaan taistelleen Lennart Meren nimikkopuisto. Suomen ja Viron viettäessä peräkkäisinä vuosina itsenäisyysjulistuksiensa 100-vuotisjuhlaa voisi muistaa myös hänen läheistä ja lämmintä suhdettaan Suomeen ja sen pääkaupunkiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Entiset neuvostotasavallat ja Neuvostoliiton satelliittivaltiot tykkäsivät raastaa alas osaa historiaansa kumoamalla Lenin-patsaita. Siinä hetkessä se oli ymmärrettävää.

En näe yhtään syytä, miksi Suomen tulisi seurata esimerkkiä yli 20 vuotta NL:n kaatumisen jälkeen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Minusta tämä voisi olla ihan paikallaan juuri nyt, kun Venäjällä pystytetään yhä uudempia stalin-patsaita:

https://yandex.ru/images/search?text=%D0%BD%D0%BE%...

(kuvahaun hakusanat: "новый памятник сталина")

Käyttäjän pekkavirkki kuva
Pekka Virkki

Janne Salonen: juuri siksi, että Suomi on myöhässä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Myöhässä mistä? Oman historiansa kieltämisestä?

Käyttäjän PekkaLinnainen kuva
Pekka Linnainen

Lennart Meren kunnioitaminen puistolla on ajatuksena kaunis, mutta juuri tuon puiston sopivuudesta en olisi varma. Muistelen joskus ehdotetun Meren patsasta Viron ulkoministeriön edustalle. Miehitysvuosina sama talo palveli kommunistien pääkonttorina, jolloin sen edustalla seisoi Lenin. Paikka on sillä saastunut ja jäänyt tyhjäksi, kuten moni muukin jalusta ympäri Viroa.

Risto Salonen

Jokin muu paikka/puisto sopisi paljon paremmin. Leninin puistolla vaikkakin uudelleen nimetyllä kuitenkin ikävä kaiku. Meri ei tappanut tai tapattanut ketään, Lenin varmasti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hyvä ajatus. Kuitenkin tiedämme monen nykymaailmassa vierastavan henkilönnimen liittämistä puistoihin ym paikkoihin niin kuin muistomerkkeihinkin. Martti Ahtisaari sai ex-opettajana nimikkokoulun Kuopiosta, muttei rauhannobelistina kv. lentokenttää Helsingistä (enempää kuin muistolaattaa synnyinkotinsa seinään Viipurissa).

Jos Merelle nimettyä puistoa ei tule, voitaisiinko Leninin/Stalinin sortovaltiota/aatetta kunnioittavan puiston tarkoitus ehkä muuttaa Hakaniemen Maailmanrauha-patsaan tapaan mutta aidosti imperialisminvastaisessa rauhanhengessä stalinismileninismin etujoukkomaan naapurikansojen sorron ja alistamisen muistopuistoksi? Suomen ja Viron tapauksia erikseen korostavasti puiston nimeksi voitaisiin valita molempien sorrosta ja valtiorajanrikkomisesta muistuttava Tarton rauhan muistopuisto.

Muuten, uusi rauhanteemainen Suomi-emoji odottaa kansan kommentteja twitterissä:
https://twitter.com/ViestihopeatFi/status/85133923...

Yleistiedonhuoltoa Suomineidon sensuroimattomista luomumuodoista rohkeine kuvineen ilman rihmankiertämää Tarton rauhan mukaan on koottu tälle sivulle
http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Täällä voit lukea ajankohtaisia ajatuksia herättävän blogin aiheesta Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit? http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Leninin puiston voisi nimetä Itsenäisyyden puistoksi.

Erään historiantulkinnan mukaan kun Lenin "antoi" Suomelle itsenäisyyden 31.12.1917 , niin nimenmuutos olisi sangen helppo toteuttaa ketään loukkaamatta tai suututtamatta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"nimenmuutos olisi sangen helppo toteuttaa ketään loukkaamatta tai suututtamatta"

- Niin, erään historiantulkinnan mukaan. ;)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Presidentti Urho Kekkonen toi aikoinaan tämän historiantulkinnan suuren yleisön tietoon puheessaan Lenin -museossa vuonna 1959 ja toistaen myöhemmin kiitollisuutta Suomen itsenäisyydestä Leninille uudenvuoden puheessaan Suomen kansalle.

Itsenäisyyden puisto kunnioittaa niin tämän Urho Kekkosen näkemyksen vastustajia kuin kannattajiakin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #11

Urho Kekkonen myös 'totesi' muistopuheessaan Josif Stalin poismenon johdosta Suomen kansan menettäneen todellisen ystävän. Tuo 'näkemys' ei kunnioittanut oikeastaan mitään arvokasta missään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Urho Kekkonen sai Leninin kunniamerkin vuonna 1964 ja Leninin rauhanpalkinnon vuonna 1980.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mannerheimintie voitaisiin muuttaa Voionmaan väyläksi (ne massamurhat) ja Urho Kekkosen katu Tuure Junnilan rinteeksi (toimi teloituskomppanian johtajana).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miten olisi Risto Rytin puisto?

(Muuten ihmettelen, ettei kukaan ole niihin murhaajiin viitaten vielä tässä kyseenalaistanut Eugen Schaumannin puistikkoa, joka on Taka-Töölössä...)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"ihmettelen, ettei kukaan ole...kyseenalaistanut Eugen Schaumannin puistikkoa"

Älä hulluja yllytä. Tiedä vaikka kohta joku arhinmäkipeilfeis ehdottaa nimenmuutosta Ystäväkansan korkean edustajan ja vapauttajavaltion kohtaaman sorron muistopuistikoksi Bobrikovin ja Stalinin ja Putinin kunniaksi. ;)

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Alue tulisikin nimetä uudelleen esimerkiksi Ihmisoikeuksien puistoksi."

Milloinka "Lenin setä asuu Venäjällä"- porukka olisi kunnioittanut ihmisoikeuksia?

Lenin-setä on vaan vaihtunut rauhansoturi Muhammediksi.

Voisi kunnioittaa viherpunapaitojen vakaumusta ja nimetä Leninin puisto Muhammedin puistoksi.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Tämä koko YYA-ajanjakso Lenin-patsaineen on suomalaisille selvästi kiusallinen ja vaivaannuttava asia. Ehkä se pitäisi kumittaa pois historiankirjoista ja korvata jollain terapeuttisemmalla ja eheyttävämmällä menneisyyden tarinalla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keisari ALeksanteri II:n patsas ei tunnu suomalaisten keskuudessa herättävän juuri minkäänlaisia tunteita, ei puoleen eikä vastaan, vaikka se seisoo Helsingin kunniakkaimmalla paikalla. Puolalaiset turistit joskus sitä ihmettelevät. Puolalaisten silmissä Aleksanteri II oli hirmuhallitsija ja massamurhaaja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eivät taida tietää, että Suomen Kaarti oli kukistamassa Puolan kapinaa, ja sieltähän saatiin Yrjön Ristejäkin?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

En ymmärrä,miksei Lennert Meren puisto mieluummin kuin Punaterroristi leninin ?

-

Toimituksen poiminnat